top of page

איך ניתן ליצור סביבה מתאימה יותר עבור ילדנו?

ילדים עם לקויות למידה והפרעות קשב זקוקים לסביבה תומכת אשר תספק להם רשת ביטחון ובסיס מוגן ובטוח אליו הילדים מרגישים נוח לחזור כאשר הם חווים קושי, או מצוקה, וממנו יוכלו  להמשיך ולצעוד קדימה להתמודדויות והאתגרים ביום הבא.  על מנת לספק עבור ילדינו בסיס בטוח שכזה יש כמה דברים שאנחנו יכולים לעשות

 

  1. לאהוב וקבל את ילדינו כמו שהם בלי להשוות אותם לאחיהם או לחבריהם אלא רק לעצמם. במקום לומר: "למה אתה לא מכין שעורים כמו אחותך? או לא מתכונן למבחן כמו רועי החבר הכי טוב שלך" אפשר לומר "זוכר איך הצלחת ללמוד למבחן הקודם ? מה עשית שם שעזר לך ללמוד שיכול לעזור לך ללמוד גם עכשיו".

  2. לשקף להם את היכולות והכוחות שלהם ולא להתמקד רק בקשיים. המטרה היא לא לייפות עבורם את המציאות או להתעלם מהקשיים אלא להציג להם תמונה אמיתית שבה הקושי הוא חלק ממי שהם אבל לא מגדיר אותם. הסכנה היא שאנחנו וגם הם נראה רק או בעיקר את הקושי הלימודי, או ההתנהגותי,  כאשר יש להם הרבה יכולות ודברים אחרים שהם חזקים בהם.

  3. חשוב שנעודד אותם להמשיך ולנסות גם אם לא חווים הצלחות. להסביר להם אבל גם להאמין בעצמנו שהדרך היא החשובה ופחות התוצאה. זאת אומרת שמה שחשוב זה שהילד ישב והכין שיעורים, למד למבחן, קרא את הפרק ופחות אם הצליח במבחן כפי שרצה או כפי שאנחנו רצינו.

  4. לתאר עבור הילדים מה הם עושים אבל לנסות ולהימנע מלשפוט אותם. כך למשל במקום לומר להם שהם ישבו יפה או ישבו לא יפה כתבו תשובה טובה  נאמר שהם הצליחו לשבת 10 דקות רצוף או שהם כתבו 3 משפטים שלמים בתשובה. כמובן שחוסר השיפוט

 

ילדים עם לקויות למידה והפרעות קשב זקוקים לסביבה מאורגנת ומסודרת שבה הציפיות והחוקים מאוד ברורים. סביבה שיש בה עקביות וקל להתמצא בה. על מנת לספק סדר וארגון וחוקים ברורים הורים יכולים:

  1. להגדיר בשיתוף עם הילד מטרות שהן ראליות וישימות. כך למשל המטרה של להשתפר בלימודים היא מטרה כללית מידי. במקום אפשר לבחור שני מקצועות לימוד שבהם רוצים לראות את השיפור ולהגדיר מהו בדיוק אותו שיפור שאנחנו רוצים לראות. אם השיפור אמור להיות בשיעורי בית המטרה יכולה להיות הכנת שיעורי בית באותו מקצוע באופן קבוע. המטרה יכולה להיות גם הבאת ציוד או התכוננות למבחן. במקרה זה כדי להחליט כמה שעות למידה יוקדשו להכנה למבחן ובמשך כמה זמן לפני המבחן

  2. ארגון סביבה לימודית מתאימה עבור הילד. חשוב לזכור שכל אחד לומד באופן אחר. יש מי שמתרכז טוב יותר עם מוסיקה רועשת ויש מי שזקוק לשקט, יש מי שלומד בישיבה ויש כאילו שבשכיבה או בעמידה. יש כאילו שחייבים לסכם את החומר ויש כילו שלומים טוב יותר אם מקריאים להם את החומר והם מקשיבים...אז כדי לברר איך הכי מתאים לו ללמוד לחשוב יחד איך ניתן לספק לו את התנאים להם הוא זקוק.

  3. כדי לעבור איתם פעם בשבוע על התיק, על הספרים והמחברות – לעזור להם לתייק דפים שלהם זקוק, לזרוק מה שלא. אם נעשה איתם את הסדר הזה מספיק פעמים ובעקביות יש סיכוי רב יותר שהם יצליחו לעשות זאת בעצמם.

  4. כדאי למסד חוקים בבית כמו קביעת שעת חזרה מיציאה, שעת שינה, זמן שימוש מדיה (מחשב, טלוויזיה, שימוש בנייד), קביעת שעת ההתעוררות בבוקר וכמה זמן מוקדש להתארגנות בוקר לפני היציאה. ככל שהחוקים יהיו ברורים יותר ונשמור עליהם בקפידה כך יהיה לילד קל יותר למלא אותם.

  5. חשוב למסד ארוחות ערב משותפות. זמן שהמשפחה יושבת יחד וניתן לשתף אחד את השני בחוויות שעברו באותו היום. זמן משותף נוסף יכול להיות סביב שעת השינה למשל בהקראת סיפור לפני שינה או משחק קופסא משותף. כל פעילות אשר תשמש כטקס לפני ההליכה לשינה עוזרת לילד להתארגן ולעבור מפעילות ופעלתנות למנוחה ולשינה.

  6. כחלק מהסדר והארגון חשוב להעביר אליהם אחריות כלפי משימות ביתיות שונות שהם יכולים לעמוד בהם כמו סידור שולחן לקראת ארוחת הערב, שטיפת כלים, או פינוי מדיח, קיפול כביסה, או כל מטלה אחרת. החכמה היא להבין ולהאמין שסדרים או חוקים וההתעקשות עליהם היא חשובה וטובה גם אם הם מתנגדים או נאבקים בהם.

bottom of page